Diet Diary #1 .- Fat Burner Pilihan Untuk Assists Weight Loss

August 10, 2016

Ok, hakikatnya, bagi aku sendiri at least, lebih mudah untuk kurangkan berat badan bila ada motivasi.

lebih kuat motivasi, lebih senang nak kurus sebab will power lebih kuat.

Untuk kes aku, next month motomania championship sakan start, dan aku compete dalam kelas 120cc underbone.


Untuk yang bukan background motorsports, underbone tu maksudnye kapcai. Kapcai ni limited power. Jadi rider yang kompetetif selalunya berat badan tk lebih 65kg.

Tengok je lah star-star dari Malaysian Cub Prix. Halus-halus je orangnye.

Jadi kalau aku masuk competition tu dengan berat sekarang ni (80kg), di umpamakan macam seorang rider 60kg bawak motor race sambil bawak guni beras 20kg kat belakang dia. kan ke disadvantage tu?

Menambahkan lagi tekanan, aku bukan bawak motor sendiri. Machine dibuat oleh SAM Motoworks.

Dan di sponsor pulak lagi oleh TSR. Sponsorship wajiblah ada result untuk kesinambungan sponsorship tu.

Terer lah macamana pun atau laju macamana pun, kalau aku boleh shave 15kg dari berat sekarang, dah tentu-tentu satu advantage kan?

Alang-alang compete, biarlah serius.

Cara kuruskan badan.

Ini basic je. Bukan details.

Basicnye, kite kena pastikan carbs kite low. Sekurang kurangnya cara ini yang berkesan untuk aku.

Dalam bahasa lainnye, diet atkins.

Bagaimanapun, popularnye diet atkins ini jugak menjurus kepada banyak pemahaman yang salah mengenai diet low carb ini.

Contohnya carbs dan glukos saja yang menyebabkan badan menghasilkan insulin,

insulin menyebabkan badan sentiasa lapar

dan sebagainya lagi.

hakikatnya, yang keluar fakta ni semua bukan nya ahli dalam bidang perubatan, atau mempunyai tauliah dalam bidang nutrisi pun.

kejayaan diet low carbs tidak bermakna fakta yang disebut untuk menyokong diet itu betul.

diet atkins memang mempunyai rate kejayaan yang tinggi dikalangan pengamalnya, tetapi fakta yang salah tetap tak boleh diamalkan, secara logiknyelah, kan?

So untuk details pasal tu, nantilah aku kupas dalam posts yang lain, post ni cuma nak update diary diet je dulu hehe.

Berat Sekarang, Diet Bermula!

Sekarang, (Hari pertama) berat aku 84kg.

diet pantas dengan cinch tes
84.2kg. 20 kg lagi untuk ke 65kg. Semoga berjaya - kataku kepada diri sendiri.


Menu hari pertama ialah telo goreng dengan daging cincang. Cabaran bagi aku ialah mengekalkan pemakanan low carb tanpa kos yang tinggi sebab dalam masa yang sama aku tengah berjimat cermat sehabis habisnye untuk mencapai cita-cita financial freedom aku heheh

So low carb yang paling murah ialah telor.

Sebenarnye sebelum ni aku dah diet dan berjaya, dari 90kg ke 70kg. 20kg dalam masa 3 bulan macam tu. Hari-hari makan telo sebab nak kurangkan berat dan jugak nk jimat dalam masa yang sama.

lepas 2 minggu macam tu setiap kali suap telo rase nak termuntah. Tapi takde pilihan lain, nak murah dan nak kurus, aku harungi sampai la 3 bulan tu.

Gigih sebab masa tu pun sebab yang sama, nak start competetion.

Cuma lepas race season tahun lepas, dah tak kontrol. lepas tu naik samapi 85kg. Nak diet tak start-start asyik dok bertangguh. Sekarang dah dekat race baru gelabah (nampak tak poin motivasi aku tadi?)

Tapi kalini aku ade strategi berbeza sikit. hehe

Boost Metabolisme Untuk Pembakaran Lemak Yang Lebih Cepat


Ada makanan yang mempunai nutrisi yang memberi fungsi penggalak pembakaran lemak.

Biasa tengok tak iklan fatburner kat FB? Itulah fungsinya. ia boost metabolisma badan supaya ia membakar lemak dengan lebih cepat sedikit dari biasa.

Masalahnya cuma, kebanyakan fatburner ni takde kelulusan KKM. Masalah dengan tiada kelulusan KKM ni ialah kita tak tau betul ke bahan-bahan yang dirumus tu betul ikut apa yang dinyatakan  di botol tu dan betul betul selamat ke?

Banyak produk yang tiada kelulusan KKM, atau mana-mana badan klinikal yang bertauliah didunia ni, akhirnya dikesan mengandungi bahan terlarang yang memberi kesan buruk kepada badan. Tak nak la kan

Cinch Tea Shaklee.


Shaklee memang takyah risaulah, sebab ade kelulusan KKM. Bukan tu je, ade jugak ujian klinikal inhouse dan badan luar untuk pastikan produk ni selamat. Itu sebab aku jadik distributor dia. Semua supplemen shaklee high quality. Nak jual pun tak risau dan bagi banyak manfaat kepada orang yang memerlukan. 

setel pasal selamat, cerita pasal efektif ke tidak pulak.

kebanyakan fatburner sebenarnye placebo effects je. maksudnye anda kurus bukan sebab fatburner tu. Kalau tak consume fatburner tu pun ok je.

selalunya fatburner tu ade panduan pemakanan. Panduan tu pulak jangan makan nasi, bihun, air gula dan segala punca carbs. 

Memang ler turun kalau dah gitu. Sah - sah deficit carbs, punca utama kegemukan.

Cinch Tea Akan Bantu Turun Berat Badan

Kalau korang buat search pasal cinch tea ni, niche utama promo die sebenarnya ialah untuk beri tenaga, elak ngantuk dan yang sewaktu dengannya. Ade la 2-3 entry akan cerita pasal ia membantu dalam diet, sebab selera makan terkawal.

Tapi kat situlah terletaknya poin membantu kuruskan badan. 



Aku sendiri guna cinch tea ni bila nak drive jauh sebab memang ngantuk hilang. Jadi aku sendiri dapat rase lah betapa berkesan cinch ni.

Sebab hilang mengantuk ialah sebab cinch tea ini menyebabkan energy level kita meningkat. Boleh dikatakan sebaik je minum terus rasa peningkatan tenaga tu.

Yang bestnya, cinch tak memberi tenaga. Dia cuma menyebabkan kita menjadi bertenaga. 

Konsep tenaga ialah ia tidak boleh bertambah atau berkurang. So kalau tiada tambahan ke badan, tenaga tambahan itu mesti datang dari sumber lain.

Cinch tea boost metabolism kita. Ia tukarkan sumber dari badan kita sendiri, iaitu lemak yang tersimpan untuk menjadi tenaga tambahan. Kita dapat 2 manfaat di sini, satu ia membakar lemak lebih cepat dan banyak dari biasa, kemudian ia memberi kita tenaga tambahan, kekal cergas untuk tempoh yang panjang.

Itu sebab rasa mengantuk hilang  bila consume cinch tea, sebab kita punyai tenaga yang banyak hasil dari pembakaran lemak tu.

Tambahan lagi, bahan-bahan teh eksotik dalam cinch tea ini juga mempunyai fungsi menghasilkan rasa kenyang dan elakkan dari cravings.

Carvings dalam diet adalah antara penyebab kegagalan poses kuruskan berat badan. Apabila kita kurangkan carbs intake, badan automatik akan detect penurunan kandungan gula dan akan signal otak untuk buat kita consume gula.

Otaklah yang memberi rasa craving ke benda-benda manis, nasi, roti, coklat untuk topap balik penurunan gula ini. 

Sehari dua mungkin bole tahan, tapi masuk hari ke-4 selalunya craving ni dahsyat sangat. Ramai kecundang.

Cinch ni amat membantu mengelakkan rasa carvings ni. Ramai dah kata lepas minum tea ni tk rase nak makan sangat. 

Kalau anda bukan on low carbs diet pun, intak pemakanan anda automatik akan berkurangan.

Jadi dengan yakin di sini, aku memang rasa pengambilan cinch tea ini akan membantu aku capat target buang banyak kilo untuk menghadapi race tu nanti.

Sekotak cinch tea ade 28 stick sachet. Harganya cuma RM130 sekotak. Sama level harga dengan Fatburners dalam pasaran.

Cuma bezanya aku sangat yakin dengan cinch tea ni untuk keberkesanannya.

So sesiapa yang nak aku guide untuk turunkan berat badan dengan sukses dengan bantuan Cinch Tea Boleh contact ye.

Contact No saya : 018-3810799.

Kalau sebelum ni pernah gagal kuruskan badan pun boleh contact, saya guide.

Seronok rasenye bila berjaya kuruskan badan ni. Kejayaan yang manis sebab bukannya senang.

Kalau nak tunggu catatan diary ni dulu pun boleh, untuk tengok keberkesanan Cinch Tea ni.

Kalau beli cinch dengan saya, saya bagi free shaker supaya senang bancuh, dan note panduan diet rapid weight loss secara selamat. :)

Follow instagram kalau nk ikut journey #roadto65kg nih. hehe





You Might Also Like

0 comments

About Me

Like us on Facebook