Cara Seorang jutawan 25 tahun berfikir

October 23, 2014

Cara seorang jutawan 25 tahun berfikir

Aku terbaca artikel best ni pagi tadi.

Nama mamat tu lupa dah, tapi die berpendapatan 1juta USD setahun. What De Hel sejuta usd setahun.

Mamat tu cerita dulu dia biasa je, graduates yang dibebani hutang kolej, baru kerja, nak beli rumah, kereta dan lain-lain benda normal yang orang biasa hadapi.

Kemudian dia nampak jutawan-jutawan di tv. Katanya dalam hati "mamat tu ade otak, ade dua kaki, ade dua tangan, aku ada semua yang mamat tu ada, kenapa aku tak boleh jadi macam dia?"

Haa..exactly apa aku fikir.

DIa pun berkerja keras menggapai cita-citanya.

berikut 3 tips beliau untuk mencapai kekayaan :

1. You need to have rhinocerous skin. Tu dia, kena ada kulit badak, a.k.a. tak tau malu. Orang akan mengejek, dan membantutkan kan niat kita nak meniaga ke apa. Nak meniaga pun agak malu sebenarnya. So, kene tak tau malu, jdkan kulit kita kulit badak, muka tembok.

2. Set your goals, then multiply by 10. Kalau kita set nak ada duit sejuta, kali sepuluh. Kita kene carik 10 juta. Ini untuk paksa kita berusaha lebih gigih la sebenarnya.

3. Sacrifice everything. Takdalah kene korban semua, tapi mesejnya disini kene komited dalam berusaha sedaya upaya.

Aku pulak, tambah satu lagi,

4. Ingat Allah S.w.t. - kita hidup ni sementara saje, bila kita ingat padaNya, kekayaan kita digunakan untuk membantu orang lain pulak.

Semangat! semangat!






You Might Also Like

0 comments

About Me

Like us on Facebook