SUPERHUBBY - BUTTER CHICKEN - MARK-1

June 24, 2013

Ade 2 hari untuk setiap 4 hari yang bini aku keje timing yang dia tabley masak. shift.

today is one of those days. aku dah develop rutine untuk masak pada hari-hari seperti ini, superhubby lah kononnye, sebelum upgrade superdad bulan 9 nanti, insyallah.

jadinye, my cook evolved. memula dulu goreng ikan, goreng tempe je. makan ngan kicap ngan cili.

kemudian advance sikit  jadik goreng kunyit, sambal belacan, tumis kobis.

pastu evolve lagi jadik sup tomato telo, sambal cancalok, masak lemak, etc, etc, you get the idea.

harini aku bantai butter chicken plak. senang je rupenye

Resipi Butter Chicken Aqmal (puiyoh, tak sangke aku akan tulis begini)

-ayam - 3 pcs -  peha, dada, kepak, potong kicik-kicik
-tepung jagung - 2 sudu besar kot? fail aku bab sudu-sudu nih, sebab aku agak-agak je
-gule - 1 sudu kecik
-garam - 1 sudu kecik
-telo - sebijik
-serbuk kari - satu sudu kicik (kot)

peram ayam dengan bahan tadi tu agak-agak sejam la. kemudian goreng pakai mentega sampai masak. angkat dan asingkan

kemudian kuahnye plak

- daun kari - 5 tangkai
- cili padi kampung pedas bayekkk punya - 10 biji
- susu sejat 1 tin  - tade tadi, aku malas kelua beli, aku pakai santan UHT kotak ayambrand - 1 kotak

bubuh butter dalam kuali, bile dah cair tumis cili ngan daun kari(buang tangkai). bila dah naik bau bubuh santan kotak(atau susu sejat). bila dah mendidih masuk ayam. nak pekat biar lame sikit.

ni rupe yang aku masak



buruk, tade appeal langsung, kaler gelap. tapi rase boleh tahan. sedap la aku telan, bini aku pun laju je telan, tak tau la jage hati ke ape kan. ahaha. serabut bulu-bulu kuning telo tu aku surrender buat. kang hape bende jadinye kang.

nampak kurang creamy aku rase aku tau apasal. aku goreng ayam setengah masak je, pastu nak masak full pakai air didihan kuah tu. bila lama sangat santan pecah minyak kan? so bile dah pecah minyak buruk la, nampak minyak tu bergenang je. patutnye masak ayam betul - betul, jadi mase masak kuah, bubuh santan ngam-ngam je and ayam, mendidih sekejap pastu angkut. betul ke? teori aku je tu.

kene cuba lagi sekali ni butter chicken - mark 2 pulak



You Might Also Like

0 comments

About Me

Like us on Facebook