EARN MORE WITH YOUR DEBT

June 25, 2013

'member aku kerja Qatar, lepas 2 tahun balik setel rumah kete semua'

'dapat bonus ni aku setel rumah, kete'

sounds familiar?

yeah, best gile setelkan hutang semua, pergh lega otak.

nothing is wrong with the above, but if it was me in their position, aku takkan buat benda yang sama. Just my personal opinion, dari pendapat aku, hutang tu macam pisau. buat cucuk perut memang la memudaratkan, tapi guna ia untuk potong sayo, potong daging ia banyak manfaat.


hutang yang tak bagus tu ialah hutang yang tak terkawal. kalau kita ada plan, hutang yang terkawal tiada masalah pun.

dalam kes macam di atas tu, kalau aku lah... instead of dumping my hard earned money to settle down all your debts, aku akan masukkan semua cash yang aku ada dalam ASB atau tabung haji. kemudian installments hutang-hutang tetap bayar macam biasa setiap bulan, cuma gunakan cash yang dah masuk ASB tadi tu. keluarkan cuma secukupnya untuk lunas kan installment setiap bulan.

contoh : dapat bonus RM30,000. baki bayar rumah RM15000. Baki bayar kereta pun RM15000. Boleh setel sekaligus dedua. Tapi aku tak habiskan semua hutang tu, aku decide untuk teruskan hutang tu.

Masukkan semua RM30000 dalam ASB. bayar rumah sebulan RM 600, bayar kereta sebulan RM400. Jadi sebulan keluarkan RM1000 je dari ASB untuk bayar hutang tu. Dengan cara ni sementara kita bayar hutang tu, kita generate dividen dari bonus tu. At the end, hutang pun habis bayar, siap generate lebih dividen lagi.

Baguskan? tapi aku taklah cakap cara ni ultimate. ade je option lain macam :

1. setel semua hutang tu, jadi gaji setiap bulan yang patut bayar hutang tu masuk ASB/Tabung Haji, lagi banyak generate dividen akhirnya. tapi percayalah, sellaunya, bila gaji tu dah free, memang taklah nak simpan, most likely tambah hutang lain lagi ada.

2. Hutang rumah kalau setel awal dapat rebet, bonus. bermakna tolak interest untuk baki yang dah setel tu.

Other than that, you have nothing to lose actually. Hutang kete sama je kalau full settlement sekalipun. Kalau jadi apa-apa kat kita pun, pembelian rumah, kereta semua sekarang ni ada takaful yang akan lunaskan baki hutang kita.

just my 2 cents, jangan tembak kalau tak agree

You Might Also Like

0 comments

About Me

Like us on Facebook