ASB LOAN FACILITY

July 01, 2013

Loan ASB. Dah selalu dengar dah pasal ni. Perbincangan pasal loan ni mengenai baik buruknya memang tak berkesudahan. Kenapa? Sebab pendapat aku pulak, semua pendirian tu sebenarnye betul, bergantung pada objektif kita.

Ok, kalau search internet teknik ni dah biasa sangat dah, melambak org buat.

Aku dah buat loan ASB RM100,000 tahun lepas. Mulai awal tahun ni, aku dah tak bayar installment bulan-bulan lg, aku guna dividen die je untuk setelkan hutang.

Untuk pinjaman RM100000, dengan kadar BLR terkini, tempoh pinjaman 25 tahun, sebulan kena bayar RM597.

Maknanya setahun kene bayar RM7164.

Dividen asb cincai kira 8% setahun. 8% dari RM100000 ialah RM8000. Guna RM7164 untuk bayar loan setahun, ade baki lg RM800 lebih. Tahun seterusnya kluakan lg dividen untuk bayar monthly installment.

Boleh nampak tak? Setahun yang pertama je aku bayar bulanan, masuk tahun kedua aku guna dividen tu untuk bayar balik monthly installment. Ade baki 800 lagi.

Lepas 25 tahun, hutang setel, ade RM100000 dalam ASB, tanpa menambah komitmen bulanan sebab bayar balik  monthly installment pakai dividen. Belum campur dividen baki RM800 tu kalau dibiarkan je dalam bank.

Aku ejas sikit trick ni untuk dapat lebih profit.

Instead of keluakan semua RM7164 dari ASB lepas dapat dividen tadi tu untuk bayar lump sum setahun, aku cuma keluakan RM597 je setiap bulan untuk setelkan monthly installment. Jadi dividen yang di generate akan jadi lebih banyak lg sebab dividen dikira berdasarkan baki setiap bulan. Instead baki berkurang RM7164 terus dari awal tahun, dengan cara aku ni ia berkurang sikit2 setiap bulan.

Ape pro and cons die? Nanti aku sambung...

Panjang sangat entry ni nanti bosan orang bace.

You Might Also Like

0 comments

About Me

Like us on Facebook